Centrifugaalpompen

Elpumps PP-serie centrifugaalpompen kunnen worden gebruikt om schoon water of andere vloeistoffen, bijvoorbeeld olie, onder hoge druk te leveren. Centrifugaalpompen zorgen eveneens voor een comfortabele en veilige irrigatie met sprinklers, sproeiers en een reeks andere toepassingen in huis of in de tuin. Elpumps centrifugaalpompen zijn vervaardigd van duurzame, corrosiebestendig materialen, die een energiezuinige en stille werking met hoge prestaties en een verbeterde betrouwbaarheid garanderen.

Eigenschappen en voordelen

  • Krachtige 550W–900W motor
  • Uitgerust met 1-meter H07 RN-F 3G 1 mm² kabel
  • Maximale opvoerhoogte tot 55 m
  • Thermische overbelastingsbeveiliging
  • Duurzame, niet-corrosieve, roestbestendige materialen
  • 2 jaar garantie
.
.
POPULAIR

Wat is een centrifugaalpomp?

Een centrifugaalpomp is een type waterpomp dat wordt gebruikt om vloeistoffen te transporteren door centrifugaalkrachten om te zetten in hydrodynamische energie. De pomp bestaat uit een roterende impeller die bij de inlaat van de pomp zuigkracht creëert, vloeistof in de pomp zuigt, en dan centrifugaalkracht gebruikt om de vloeistof door de uitlaat naar buiten te slingeren. Centrifugaalpompen worden algemeen gebruikt in diverse industriële, agrarische, en commerciële toepassingen om water, chemicaliën, en andere vloeistoffen te verpompen. Ze zijn eenvoudig van ontwerp, gemakkelijk te bedienen en kunnen een breed scala aan debieten en drukken aan.

Voor welke toepassing kan een centrifugaalpomp van Elpumps worden gebruikt?

Elpumps centrifugaalpompen zijn ontworpen voor huiselijke of kleinschalige commerciële toepassingen. Ze kunnen worden gebruikt om schoon water te leveren, de waterdruk te verhogen, kelders en zwembaden te draineren, kleine tuinen en gazons te irrigeren en water weg te pompen, en voor boorgaten en regenwateropvangsystemen. Deze pompen kunnen ook worden gebruikt voor het verpompen van niet-agressieve en niet-ontvlambare vloeistoffen, zoals olie, aangezien de bronzen impeller een vonkvrije werking garandeert.

Wat is beter: een centrifugaalpomp of een tuinpomp?

Dat hangt af van de behoeften. In het algemeen zijn centrifugaalpompen effectiever dan tuinpompen als het gaat om het verplaatsen van vloeistoffen naar grotere hoogten en het bereiken van grote debieten. Dit kan bijvoorbeeld een cruciale vereiste zijn in commerciële of industriële toepassingen. tuinpompen daarentegen zijn over het algemeen effectiever als het gaat om het transport van vloeistoffen over kortere afstanden en met lagere debieten, wat vooral het geval is bij huishoudelijke toepassingen.

Een ander groot voordeel van de tuinpomp ten opzichte van de centrifugaalpomp is dat hij veel minder gevoelig is voor eventuele luchtophoping in het pomphuis. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen tuinpompen gemakkelijk een kleine hoeveelheid lucht uit het pomphuis persen en zonder onderbreking verder werken. Centrifugaalpompen daarentegen kunnen dit niet. Als er ook maar een klein beetje lucht in het pomphuis blijft hangen, stopt de centrifugaalpomp onmiddellijk met het pompen van water en moet hij opnieuw worden gevuld. Het tweede voordeel van tuinpompen is dus dat ze zelfaanzuigend zijn, terwijl centrifugaalpompen dat niet zijn.

Kortom, als je een pomp nodig hebt voor een specifieke taak in een huishoudelijke of kleine commerciële omgeving, zoals het pompen van olie of andere vloeistoffen, dan zal een centrifugaalpomp de klus betrouwbaar klaren. Als het om een standaard taak gaat, zoals het besproeien van de tuin, is een tuinpomp (jetpomp) de betere keuze.

Schakelen de Elpumps centrifugaalpompen automatisch aan en uit afhankelijk van het waterverbruik?

Nee, de centrifugaalpompen van Elpumps zijn niet uitgerust met een drukschakelaar/stroomsensor, ze schakelen dus niet automatisch in en uit wanneer de waterkraan of tuinslang wordt geopend en gesloten. De pomp start wanneer hij wordt aangesloten en stopt wanneer hij wordt losgekoppeld.

Zijn Elpumps centrifugaalpompen uitgerust met droogloopbeveiliging?

Nee, de pomp kan niet detecteren wanneer er geen water in het pomphuis is. Een persoonlijke controle is dus vereist wanneer het water dreigt op te raken, bijvoorbeeld bij het pompen van water uit vaten of watertanks. Als de pomp droogloopt, zal de motor doorbranden, wat wordt beschouwd als een gebruikersfout en dus niet onder de garantie valt.

Hoe werkt een centrifugaalpomp?

Een centrifugaalpomp gebruikt centrifugale kracht om vloeistoffen te verplaatsen. Het pomphuis bevat een roterende impeller die wordt aangedreven door een motor. Als de impeller draait, ontstaat er een centrifugale kracht die de vloeistof in de buurt van de impeller naar buiten stuwt. Hierdoor ontstaat er een lagedrukgebied in het midden van de impeller. Dit lagedrukgebied zuigt de vloeistof aan via de aanzuigpoort van de pomp en voert deze af via de afvoer.

Waar zitten de inlaat en de uitlaat?

De inlaat bevindt zich aan de voorkant van de pomp waar de zuigslang moet worden aangesloten. De uitlaat betreft de opening aan de bovenkant van de pomp waar de slang of leiding moet worden aangesloten.

Heb ik een voetklep of een terugslagklep nodig? Waar moet ik deze installeren?

Aangezien centrifugaalpompen zeer gevoelig zijn voor luchtbellen die in het pomphuis terechtkomen, is het sterk aanbevolen om ofwel een terugslagklep te gebruiken op elk punt aan de zuigzijde ofwel een voetklep te gebruiken aan het uiteinde van de zuigslang die onder water zit.

Waarom werkt een centrifugaalpomp alleen bij ontluchting?

Een centrifugaalpomp heeft water in het pomphuis nodig om te functioneren. Als er echter lucht in het pomphuis zit, kan de pomp geen water aanzuigen en dus niet functioneren. Daarom moet de pomp in geprimede (ontluchtte) toestand zijn, zodat de pomp een vacuüm kan creëren en water aan kan zuigen.

Hoe kun je een centrifugaalpomp ontluchten?

Om een centrifugaalpomp te ontluchten, verwijder je de ontluchtingsschroef en vul je het pomphuis met water waarna je de ontluchtingsschroef weer vastdraait.

Wat kun je doen wanneer de centrifugaalpomp niet aanzuigt?

Als de centrifugaalpomp niet aanzuigt, kan dat aan verschillende factoren liggen, zoals lucht in het pomphuis, een verstopte zuigleiding, of een defecte afdichting. Controleer eerst of de pomp aanzuigt en of alle verbindingen goed vastzitten. Als het probleem niet kan worden verholpen, moet er een vakman worden ingeschakeld.