Hogedruk dompelpompen

De Multi Drain serie bevat de hoogste hydraulische prestaties van Elpumps dompelbare diepwaterpompen, gemaakt om optimale prestaties te leveren tijdens periodes van grote vraag. De Multi Drain worden gekenmerkt door een robuuste constructie, een krachtige 900W / 1200W motor, 3–5 krachtige waaiers en een opvoerhoogte tot 54 m en zijn ideaal voor alle soorten diepwaterafvoerwerkzaamheden. De robuuste, duurzame en corrosiebestendige materialen bieden hoge weerstand tegen vaste deeltjes. Multi Drain pompen zijn uitgerust met een geïntegreerde automatische vlotterschakelaar en voorzien van een energiezuinige elektromotor met thermische overbelastingsbeveiliging. Elpumps Multi Drain pompen zijn ideaal voor het pompen van schoon water uit geboorde putten, het besproeien van tuinen en groenzones door bevloeiing of sprinklers en voor het ontwateren van overstroomde gebieden, zwembaden, fonteinen en hobbymatige toepassingen in het algemeen en daardoor perfect geschikt voor zowel huishoudelijk als licht commercieel gebruik.

Eigenschappen en voordelen

  • Krachtige 900W / 1200W motor
  • Duurzame, niet-corrosieve, roestbestendige materialen
  • Uitgerust met 3 of 5 waaiers
  • Geïntegreerde vlotterschakelaar, automatische start-/stopfunctie
  • Maximale dompeldiepte van 20 meter
  • Uitgerust met 20-meter H07 RN-F 3G 1 mm² kabel
  • Maximale opvoerhoogte tot 54 meter
  • Thermische overbelastingsbeveiliging
  • Professionele IPX8 waterdichte afdichting
  • 2 jaar garantie
  • Klasse I. beveiliging tegen elektrische schokken

Wat is een hogedruk dompelpomp?

Een hogedruk dompelpomp is een type dompelpomp dat speciaal is ontworpen voor het verpompen van schoon water onder hoge druk, meestal met behulp van meerdere impellers. Deze pompen worden gebruikt wanneer het constante waterniveau zeer diep onder het oppervlak ligt, waardoor een hoge opvoerhoogte nodig is, of omdat het constante waterniveau relatief hoog onder het oppervlak ligt, maar er voor een specifieke toepassing een hoge druk nodig is (bv. bij een irrigatiesysteem).

Voor welke huishoudelijke toepassingen worden hogedruk dompelpomp normaal gesproken gebruikt?

Hogedruk dompelpompen worden vaak gebruikt bij verschillende huishoudelijke toepassingen, zoals het automatisch oppompen van water uit putten, tanks, en reservoirs. De pompen worden ook gebruikt om schoon water te leveren met als doel tuinirrigatiesystemen onder hoge druk in werking te stellen, wat hen de ideale oplossing maakt voor irrigatie in serres, tuinbouw, en kleinschalige landbouw. Bovendien zijn hogedruk dompelpompen ideaal voor regenwateropvang of irrigatie van meren of vijvers met schoon water.

Is de pomp geschikt voor hogedrukreinigers?

Nee, wij raden de MultiDrain pompen niet voor hogedrukreinigers, omdat deze meestal een zeer hoge druk van 6-8 bar of meer vereisen. Dit kunnen de MultiDrain pompen niet genereren.

Is de pomp geschikt voor gazonsproeiers?

Ja, de hogedruk dompelpomp kan worden gebruikt in een gazonsproei-installatie, maar er zal wel een pompregeling moeten worden geïnstalleerd om de pomp automatisch te starten/stoppen wanneer dat nodig is.

Is de pomp geschikt voor putten?

Ja, een hogedruk dompelpomp is bijzonder geschikt om water uit putten te pompen. Deze pompen kunnen volledig worden ondergedompeld in water en zijn in staat om water onder hoge druk te transporteren.

Is de pomp geschikt voor tuinirrigatie?

Ja, een hogedruk dompelpomp is perfect voor het besproeien van de tuin. Let wel op dat Elpumps MultiDrain pompen niet zijn uitgerust met een drukschakelaar, wat betekent dat ze niet automatisch aan en uit gaan wanneer de kraan of tuinslang wordt geopend en gesloten. Deze waterpompen starten wanneer ze zijn aangesloten en stoppen wanneer ze worden losgekoppeld. Wanneer ze zijn aangesloten, draaien ze op 100% vermogen.

Is de pomp geschikt voor stortbakken?

Ja, een hogedruk dompelpomp kan worden gebruikt in stortbakken, zolang de vlotterschakelaar voldoende ruimte heeft om te functioneren. Let wel op dat deze pompen niet zijn uitgerust met een automatische start/stop-functie, dus ze moeten handmatig worden in- en uitgeschakeld. Om een huis te voorzien, is het raadzaam een pompbesturingssysteem te installeren of een hydrofoorpomp te gebruiken.

Hogedruk dompelpomp of dompelpomp. Wat is het verschil?

Het verschil tussen beide zit hem in de afweging tussen hoge druk en hoog debiet; voor huishoudelijke toepassingen is het altijd de een of de ander. De meeste dompelpompen voor huishoudelijk gebruik hebben een hoog debiet (m3/h), maar kunnen slechts met een lage druk pompen. Bij het leegpompen van een zwembad, bijvoorbeeld, is het debiet (m3/u) veel belangrijker dan de druk, die in deze specifieke toepassing irrelevant is. De hogedruk dompelpompen bieden het tegenovergestelde. Zij kunnen water onder hoge druk verpompen maar met een lager debiet (m3/h). Sproeiersystemen bijvoorbeeld vereisen een hoge druk en een relatief laag debiet. De keuze van de juiste pomp hangt dus echt af van de toepassing.

Heb ik een hogedruk dompelpomp of een hydrofoorpomp nodig?

Als het constante waterniveau niet meer dan 7 meter diep onder het oppervlak ligt, is het raadzaam een hydrofoorpomp te gebruiken, dat wil zeggen een compleet systeem uitgerust met een drukschakelaar en, in sommige modellen, een ingebouwde beveiliging tegen drooglopen. Als het constante waterniveau dieper dan 7 meter onder de oppervlakte ligt, kan de hogedruk dompelpomp worden gebruikt om water op te pompen, maar een drukschakelaar en beveiliging tegen drooglopen moeten afzonderlijk door een vakman worden geïnstalleerd om er een volledig geautomatiseerd systeem van te maken.

Hogedruk dompelpomp of bronpomp?

Naast de vereiste druk en het debiet is één van de doorslaggevende factoren de diameter van de put. Hogedruk dompelpompen zijn meestal breder, soms zelfs 30-40 cm in diameter. Daarnaast heeft de vlotterschakelaar ook extra ruimte nodig om te werken, daarom zijn deze waterpompen geschikt voor putten. Bronpompen daarentegen zijn speciaal ontworpen voor geboorde putten, die een veel kleinere diameter hebben, voornamelijk 3"-4" in huishoudelijk gebruik. Het geschikte type pomp wordt dus bepaald door de diameter van de put.

Dompelpomp vs. centrifugaalpomp / tuinpomp?

Net als bij hydrofoorpompen is het waterniveau cruciaal. Als het waterniveau lager is dan 7 meter, dan raden wij aan een tuinpomp te gebruiken, omdat die robuuster en eenvoudiger van constructie is, dus goedkoper en gemakkelijker te repareren. Is de waterdiepte meer dan 7-8 meter, dan is een hogedruk dompelpomp of een bronpomp de perfecte keuze, die zijn namelijk uitgerust met een zeer krachtige motor voor een betrouwbare werking en meerdere impellers voor maximale prestaties.

Hoe werkt een hogedruk dompelpomp?

Een elektromotor drijft verschillende impellers aan die een waterstroom op gang brengen. De impellers stuwen het water door een aantal niveaus, waardoor de waterdruk toeneemt en het water naar een grotere hoogte kan worden gepompt. De pomp zit in een waterdichte behuizing en kan volledig worden ondergedompeld, waardoor hij ideaal is voor gebruik in putten en andere onderwatertoepassingen.

Hoe diep kan ik de Elpumps hogedruk dompelpomp onder water plaatsen?

De MultiDrain pompen kunnen 5 meter onder water geplaatst worden. Let wel op dat de dompeldiepte altijd wordt berekend vanaf het waterniveau (ongeacht het aantal meters onder het oppervlak), en niet vanaf grondniveau.Die MultiDrain-Pumpen können bis zu einer Tiefe von 5 Metern unterhalb des Wasserstands eingesetzt werden. Beachten Sie, dass die Tauchtiefe stets vom Wasserstand aus gemessen wird (unabhängig davon, wie viele Meter unter der Oberfläche), und nicht vom Grund aus.TIP: Om te voorkomen dat de impeller verstopt raakt en de motor doorbrandt, is het raadzaam de dompelpomp niet op de bodem van de put te plaatsen waar zich modder, zand of vuil kan bevinden. Als het nodig is de pomp op de bodem te plaatsen, zet hem dan in een emmer zodat hij water kan aanzuigen vanaf de randen van de emmer in plaats van dat de pomp het vuil van de bodem binnenkrijgt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de vlotterschakelaar om goed te kunnen functioneren.

Hoe werkt de vlotterschakelaar? Schakelt hij de pomp automatisch in en uit?

De vlotterschakelaar is een belangrijk onderdeel van een hogedruk dompelpomp. Echter is het belangrijk de vlotterschakelaar niet te verwarren met een drukschakelaar. De vlotterschakelaar is een veiligheidsvoorziening die de pomp stopt wanneer het water onder de ondergrens zakt, dit is meestal rond de bovenkant van de pomp. Dit voorkomt dat de pomp oververhit raakt en droogloopt, wat de motor zou kunnen beschadigen. De drukschakelaar daarentegen is een gemaksvoorziening die de pomp automatisch in- en uitschakelt wanneer de kraan of tuinslang wordt geopend en gesloten.

Hoe plaats ik de hogedruk dompelpomp in het water?

Het is belangrijk om een staalkabel, ketting, of touw aan het handvat van de pomp te bevestigen en hem zo het water in laat zakken. Gebruik nooit de stroomkabel van de pomp om hem te laten zakken, die is niet gemaakt om het zware gewicht van de waterpomp te houden. Als de stroomkabel wordt uitgerekt, kan er zelfs water in het pomphuis komen, waardoor er kortsluiting in de motor kan ontstaan.

Waar moet je op letten bij het aansluiten van de hogedruk dompelpomp op een tuinslang of waterkraan?

Naast dat je ervoor moet zorgen dat de pomp de juiste aansluitingen heeft voor de tuinslang of waterkraan die je wilt gebruiken, moet je er ook rekening mee houden dat de MultiDrain pomp niet zal stoppen wanneer je de waterkraan sluit, omdat deze geen ingebouwde drukschakelaar heeft.

Hoe ontlucht je een hogedruk dompelpomp?

Als de pomp draait maar geen water pompt, kan het zijn dat er een luchtbel vastzit in het pomphuis. Kantel dan de pomp gewoon op zijn zij om de luchtbel te laten ontsnappen.