Hydrofoorpompen

De Elpumps VB-serie huishoudelijke watersystemen bieden een compleet watertoevoersysteem met een compact ontwerp, dat schoon water uit reservoirs of putten kan leveren voor gebruik in woningen of irrigatiesystemen en nog veel meer. De huishoudelijke watersystemen zijn uitgerust met jetpompen vervaardigd van duurzame, corrosiebestendig materialen, en zijn leverbaar met een roestvaste INOX stalen behuizing, stalen INOX waaier en geïntegreerde waterfilter. Dit garandeert een energiezuinige en stille werking met hoge prestaties en een verbeterde betrouwbaarheid. De robuuste 800W–1500W motoren kunnen tot 6.300 liter water per uur leveren en genereren een continue watertoevoer met constante druk. De roestvast stalen drukvaten hebben een inhoud van 25-50 liter en worden geleverd met een geïntegreerde meter om de druk af te kunnen lezen. De huishoudelijke watersystemen mogen niet worden gebruikt met zout water, agressieve of licht ontvlambare stoffen of vloeistoffen voor menselijke consumptie met uitzondering van water.

Eigenschappen en voordelen

  • Krachtige 800W–1500W motor
  • Waterafvoerschroef voor eenvoudige afvoer van het restwater
  • Geïntegreerde drukmeter
  • Duurzame, niet-corrosieve, roestbestendige materialen
  • 25-50L inhoud drukvat
  • Uitgerust met 1,5-meter H07 RN-F 3G 1 mm² kabel
  • Leverbaar met roestvast INOX staal drukvat
  • Thermische overbelastingsbeveiliging
  • Automatische werking door geïntegreerde drukschakelaar
  • 2 jaar garantie

Wat is een hydrofoorpomp?

Een hydrofoorpomp is een soort waterpomp die water uit putten of reservoirs haalt om een continue watervoorziening te bieden aan huishoudens die geen toegang hebben tot gemeentelijk leidingwater. De pomp bestaat uit een tuinpomp die is aangesloten op een druktank en is uitgerust met een drukschakelaar, waardoor hij automatisch aan- en uitschakelt op basis van het waterverbruik.

In welke toepassingen worden hydrofoorpompen meestal gebruikt?

Hydrofoorpompen worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder woningen, boerderijen en kleine bedrijven. Ze leveren meestal schoon water uit putten of reservoirs aan een huis en zorgen voor een constante watertoevoer voor huishoudelijke toepassingen zoals het (af)wassen, douchen en toiletten doorspoelen, etc. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt om de waterdruk te verhogen in gebieden met een lage druk, en om water te leveren op afgelegen plekken zonder toegang tot gemeentelijke watervoorzieningen. Ze zijn ook nuttig voor de irrigatie van tuinen en om het vee in stallen van water te voorzien.

Welke pomp heb ik nodig: een tuinpomp of een hydrofoorpomp?

Tuinpompen zijn voornamelijk ontworpen voor handmatige bediening en handmatige taken zoals het besproeien van de tuin met een tuinslang. Er bestaan echter ook volautomatische tuinpompen, bijvoorbeeld voor besproeiingssystemen. De hydrofoorpompen zijn hoofdzakelijk ontworpen voor automatische werking om het huis van een constante watertoevoer te voorzien wanneer dat nodig is.

Hydrofoorpomp of automatische huiswaterpomp? Wat is het verschil?

Beide soorten waterpompen zijn ontworpen om het huis en de tuin van een constante watertoevoer te voorzien, beide gaan volledig automatisch aan en uit, en beide maken gebruik van een tuinpomp. Het belangrijkste verschil is dat de hydrofoorpomp een druktank heeft, terwijl de automatische huishoudelijke waterpomp dat niet heeft.

Het voordeel van een druktank is dat er, afhankelijk van de capaciteit van de druktank, altijd 10-20-30 liter water onder druk beschikbaar is voor onmiddellijk gebruik. Dit betekent dat de pomp niet hoeft te starten wanneer slechts een kleine hoeveelheid water wordt afgenomen. Dit is gunstig voor het stroomverbruik en de levensduur van de pomp, want minder starten en stoppen betekent een langere levensduur van de motor.

Het nadeel van een druktank is dat er direct na het openen van de waterkraan drukschommelingen kunnen optreden. Dit komt doordat er onder normale omstandigheden een waterdruk van 3,0-3,5 bar in de watertank aanwezig is. Wanneer de waterkraan wordt geopend, begint de druk in de druktank onmiddellijk exponentieel te dalen tot het inschakelpunt, dat normaal 1,5-2,0 bar bedraagt. Wanneer deze waarde is bereikt, wordt de pomp onmiddellijk ingeschakeld en begint het water op volle capaciteit te pompen. Bij een automatische huiswaterpomp is deze fluctuatie veel kleiner, omdat deze niet met zo'n groot drukbereik werkt, maar bij de geringste drukdaling onmiddellijk wordt ingeschakeld.

Wat moet ik kiezen: Een hydrofoorpomp met of zonder druktank?

Voor frequentere, onderbroken werkzaamheden, zoals de watervoorziening van het huis en huishoudelijke apparaten (doorspoelen van het toilet, wasmachine, enz.) is de hydrofoorpomp met druktank meestal de betere keuze. De pomp hoeft namelijk minder vaak aan en uit, waardoor het stroomverbruik kan worden verminderd en de levensduur van de pomp kan worden verlengd. Bovendien kan het in de druktank opgeslagen water van vitaal belang zijn in gebieden met een onbetrouwbare watervoorziening.

Bij langer durend gebruik, zoals tuinirrigatie, wanneer de pomp niet vaak wordt in- en uitgeschakeld, is de druktank niet nodig, waardoor de pomp minder ruimte inneemt, gemakkelijker te vervoeren is, en tegen een lagere prijs wordt aangeboden, terwijl hij zijn werk met dezelfde efficiëntie doet.

Een hydrofoorpomp kopen: waarmee moet je rekening houden?

Bij de aankoop van een hydrofoorpomp is het belangrijk rekening te houden met de volgende factoren:

1. Debiet: Het debiet van de pomp moet overeenkomen met de waterbehoefte van je huishouden. Reken op een verbruik van 11 liter / minuut / kraan. Houd er rekening mee dat meerdere kranen tegelijk open kunnen staan, inclusief huishoudelijke apparaten. Het is altijd beter om het verbruik te overschatten dan te onderschatten.

2. Druk: De druk van de pomp moet voldoende zijn om een constante watertoevoer te garanderen. Elke meter verticaal hoogteverschil tussen de waterbron en het verbruikspunt komt overeen met een drukverlies van 0,1 bar dat kan worden afgetrokken van de maximumdruk van de pomp. Voorbeeld: de maximale druk van de pomp is 4,8 bar (= max. 48 m opvoerhoogte), verticaal verschil tussen waterbron en badkamer op de eerste verdieping is 17 m (= 1,7 bar), beschikbare druk: 4,8 bar - 1,7 bar = 3,1 bar, minus drukverlies door leidingreducties, bochten, kleppen enz.

3. Geluidsniveau: Het geluidsniveau van de pomp moet laag zijn om overlast te voorkomen.

4. Kwaliteit en garantie: Elpumps waterpompen zijn 100% gemaakt in Europa en worden geleverd met 24 maanden garantie van lokale servicepartners.

Vanaf welke diepte kan het hydrofoorpomp water aanzuigen?

Elpumps hydrofoorpompen hebben een maximale opvoerhoogte van 9 meter, wat overeenkomt met een zuigkracht van -0,9 bar. Dit betekent dat het gewicht van een 9 meter hoge waterkolom en de zuigkracht van de pomp van -0,9 bar elkaar op dit punt in evenwicht houden. Als het water dus vanaf 9 meter of lager moet worden aangezogen, zal de pomp het gewicht van zo'n hoge waterkolom niet kunnen stuwen en hierdoor geen water kunnen verpompen. Daarom moeten hydrofoorpompen worden gebruikt wanneer de verticale afstand tussen de pompinlaat en het constante waterniveau niet meer dan 7-8 meter bedraagt. Als de afstand groter is, moet een dompelpomp worden gebruikt.

Welke Elpumps hydrofoorpomp heeft een drukschakelaar en droogloopbeveiliging?

Alle Elpumps hydrofoorpompen zijn uitgerust met een drukschakelaar die de pomp automatisch in- en uitschakelt, waardoor een volledig automatische werking mogelijk is. De "AUTOMATIC"-modellen zijn uitgerust met een elektronische drukschakelaar met digitale LED-display en hebben ook een droogloopbeveiliging. Alle modellen zonder "AUTOMATIC" in de naam hebben een mechanische drukschakelaar en hebben geen droogloopbeveiliging. Bij de keuze van hydrofoorpompen adviseren wij daarom de modernere "AUTOMATIC"-modellen.

Zijn Elpumps hydrofoorpompen zelfaanzuigend?

Ja, dit betekent dat de zuigslang en het pomphuis alleen voor het eerste gebruik met water moeten worden gevuld (dit heet voorpompen), en voor alle volgende toepassingen kan de pomp automatisch een vacuüm creëren om water uit een put of stortbak te halen, zonder dat handmatig voorpompen nodig is. Dit vereist het gebruik van een voetklep of terugslagklep aan de zuigzijde om te voorkomen dat het water terugstroomt in de put.

Hoe werkt een hydrofoorpomp?

Een hydrofoorpomp gebruikt een elektrische motor om een impeller aan te drijven die zuigkracht creëert om water uit de waterbron te zuigen via een zuigslang en het te leveren aan een leidingsysteem. De pomp slaat het water onder druk op in een druktank. Wanneer een kraan wordt geopend, begint er water uit te stromen, waardoor de druk in de druktank daalt, en wanneer deze onder de vooraf ingestelde inschakelwaarde komt, schakelt de drukschakelaar de pomp automatisch in. Nadat de kraan is gesloten, blijft de pomp draaien totdat de waterdruk in de druktank de vooraf ingestelde uitschakelwaarde bereikt, waarna de drukschakelaar de pomp automatisch uitschakelt.

Wat is de inlaat en wat is de uitlaat?

De inlaat is waar het water de pomp binnenkomt en bevindt zich aan de voorkant van de pomp. De inlaat moet dus via een zuigslang op de put of de waterreservoir worden aangesloten. De uitlaat is waar het water de pomp verlaat en bevindt zich aan de bovenkant van de pomp. De uitlaat wordt aangesloten op het sanitair van het huis.

Wat voor aanzuigslang moet ik kiezen?

Wij raden hardwandige zuigslangen aan, omdat zachtwandige slangen kunnen bezwijken door het vacuüm van 0,9 bar dat door de zuigkracht van de pomp wordt gecreëerd. Het is sterk aanbevolen een zuigslang te kiezen met een voetklep en een filterkorf.

Heb ik een voetklep of een terugslagklep nodig? En hoe moet ik die installeren?

Een voetklep of terugslagklep wordt gebruikt om te voorkomen dat water terugstroomt in de put of stortbak wanneer de pomp niet wordt gebruikt. Een voetklep wordt geïnstalleerd aan het einde van de zuigslang die in het water staat en is meestal voorzien van een filterkorf die voorkomt dat grotere vuildeeltjes in de pomp terechtkomen. Een terugslagklep daarentegen kan overal aan de zuigzijde worden geïnstalleerd. Als de zuigslang of het pomphuis leeg raakt moet deze eerst weer volledig met water worden gevuld voordat de pomp weer in bedrijf kan worden genomen. Daarom is het sterk aanbevolen om een voetklep of een terugslagklep te gebruiken bij de waterpomp, omdat dit een enorm voordeel biedt voor een relatief lage prijs.

Hoe sluit je een hydrofoorpomp aan?

1. Installeer de pomp op een plaats waar hij beschermd is tegen omgevingsinvloeden en waar een afvoer aanwezig is in geval van een storing

2. Sluit een hardwandige zuigslang met voetklep aan op de inlaat van de pomp en sluit de persleiding of -slang aan op de uitlaat van de pomp.

3. Prime de pomp door de pomp en de zuigleiding met water te vullen.

4. Schakel de stroom in, open de waterkraan en controleer de werking van de pomp.

Wanneer wordt het gebruik van een waterfilter aanbevolen? Waar moet deze worden geïnstalleerd?

Het gebruik van een waterfilter wordt alleen aanbevolen als het water zand of gruis bevat die huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser of de wasmachine kunnen beschadigen wanneer dit niet eruit wordt gefilterd. Een waterfilter moet vóór de pomp worden geïnstalleerd, omdat de hoge druk bij de uitlaat van de pomp het fijne membraan van de filter kan beschadigen.

Wat is de aanzuighoogte? Wat is de opvoerhoogte?

De aanzuighoogte is de verticale afstand tussen het waterniveau in de put of het reservoir en de inlaat van de pomp. De opvoerhoogte is de verticale afstand tussen de uitlaat van de pomp en het hoogste punt in het leidingsysteem.

Wat zijn de standaardinstellingen voor de in- en uitschakelwaarden?

De inschakelwaarde is ingesteld op 1,5 bar. Wanneer de druk onder deze waarde zakt, schakelt de drukschakelaar de pomp onmiddellijk in om water te leveren. De uitschakelwaarde is ingesteld op 3,0 bar. Wanneer de druk in de druktank deze waarde bereikt, schakelt de drukschakelaar de pomp uit. Deze waarden kunnen met maximaal 0,5 bar worden verhoogd, dus tot 2,0 of 3,5 bar. Tussen deze twee waarden moet een verschil van 1,5 bar worden aangehouden. Deze waarden gelden voor alle Elpumps hydrofoorpompen, behalve voor het model VB 25/800, waarvoor de waarden 1,0 en 2,8 bar zijn.

Waarom heeft een hydrofoorpomp een druktank? Hoe werkt dit?

De druktank heeft twee belangrijke functies. Ten eerste regelt hij wanneer de pomp moet in- en uitschakelen, aangezien de drukschakelaar op basis van de waterdruk in de druktank werkt. Ten tweede zorgt hij voor een kleine reserve aan onder druk staand water, wat cruciaal kan zijn op plekken waar de watertoevoer en/of stroomvoorziening niet voortdurend is.

Hoe kun je lucht bijvullen in de druktank?

Schakel de pomp uit en verwijder de zwarte dop die het luchtventiel aan de achterzijde van de druktank afdekt. Gebruik een pomp met een manometer en stel de luchtdruk in de druktank in op 1,5-1,8 bar. Schakel de voeding in en controleer de werking van de pomp.

Waarom schakelt de hydrofoorpomp niet in?

Als de hydrofoorpomp niet inschakelt, is de druk in het drukvat niet onder de inschakelwaarde gedaald. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerd ingesteld inschakelniveau (bijv. 0 bar) of een defecte drukschakelaar.

Waarom schakelt de hydrofoorpomp niet uit?

Als de hydrofoorpomp niet uitschakelt, dan is de druk in het drukvat niet boven de uitschakelwaarde gestegen. Dit kan liggen aan een verkeerd ingestelde uitschakelwaarde (bijv. meer dan het maximale drukniveau van de pomp) of aan een defecte drukschakelaar. Het is ook mogelijk dat de druk in het systeem niet kan worden opgebouwd. Ook dit kan vele oorzaken hebben, bijv. het voetventiel dat niet goed sluit, een scheur in de zuigslang, de aansluitingen zijn niet goed afgedicht, een waterkraan staat ergens gedeeltelijk open of een waterleiding is kapot.

Waarom zuigt de hydrofoorpomp geen water?

Als de hydrofoorpomp geen water aanzuigt, is het mogelijk dat de inlaatverbinding niet goed is afgesloten, dat de aanzuigslang is gescheurd, of dat het uiteinde van de aanzuigslang niet onder water staat, waardoor de pomp ergens lucht aanzuigt in plaats van water. Andere mogelijke oorzaken zijn lucht in het pomphuis, een verstopte zuigslang, of een defecte of verkeerd geïnstalleerde voetklep.

Hoe kun je lucht verwijderen uit de hydrofoorpomp?

Draai langzaam de ontluchtingsschroef boven op het pomphuis los. Zodra de lucht is ontsnapt en er water uit komt, draai je de schroef weer vast.

Hoe kun je een hydrofoorpomp winterhard maken?

Laat al het water uit de pomp lopen, maak de slangen los van de in- en uitlaat en bewaar de pomp op een droge en vorstvrije plek.

Hoe laat je het water uit de pomp lopen?

Zet de pomp uit en open alle waterkranen om al het water onder druk uit de pomp en het leidingsysteem te laten lopen. Draai nu de aftapplug op de bodem van het pomphuis los, kantel de pomp en laat het water eruit lopen. Plaats de aftapplug terug en draai hem goed vast.